Moeder Millennium Mars


Estafette voor Wereldmoeders komt naar Goes!


De Estafette voor Wereldmoeders start op zondag 20 september om 13.30 uur op de Grote Markt in Goes. Wethouder Sophie van ’t Westeinde geeft op deze dag het startsein voor de Millennium Estafette. U wordt van harte uitgenodigd om een uurtje met Sophie mee te wandelen. Van 5 t/m 26 september 2009 toert de Estafette voor Wereldmoeders kriskras door Nederland. Nederlandse vrouwen trekken in drie oude Volkswagenbusjes langs verschillende Millennium Gemeenten om zich in te zetten voor gezonde zwangerschappen in ontwikkelingslanden. Het doel is aandacht vragen voor millenniumdoel 5: minder vrouwen sterven door zwangerschap.

Vrouwen in Nederland die op het punt staat te bevallen, gaan gewoon naar het ziekenhuis, en meestal niet te voet. In grote delen van Afrika en Azië is dat een ander verhaal. Zwangere vrouwen moeten daar vaak uren lopen naar de dichtstbijzijnde medische post. In Afrika is de kans dat een vrouw overlijdt als gevolg van zwangerschap of bevalling 1 op 26. Simpelweg omdat er geen goede begeleiding is en geen transport naar het ziekenhuis. Zo sterven jaarlijks een half miljoen moeders.

Millenniumdoel 5 stelt dat de moedersterfte met 75% moet zijn afgenomen in 2015 t.o.v. 1990. Veel landen werken hier aan maar het gaat niet hard genoeg. In 1990 overleden 572.000 vrouwen. 75% minder is 143.000 vrouwen in 2015. In 2005 overleden nog steeds 533.000 vrouwen. In dat tempo wordt millenniumdoel 5 niet gehaald. Iedereen kan één uur mee lopen in de estafette om zo meer aandacht te vragen voor moedersterfte in ontwikkelingslanden.

 

 

left
right