Millenniumgemeente en Fairtrade gemeente

Goes is één van de 80 millenniumgemeenten in Nederland. Een millenniumgemeente is een gemeente die zich ertoe verplicht om een bijdrage te leveren aan het behalen van de door de Verenigde Naties opgestelde millenniumdoelstellingen.

In september 2000 hebben de wereldleiders in VN-verband afgesproken om samen te vechten tegen armoede en honger, tegen ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS. Verder willen de leiders inzetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

Goes stelt als millenniumgemeente vanaf 2009 één euro per inwoner beschikbaar voor allerhande acties die een bijdrage betekenen aan het behalen van de millenniumdoelstellingen. De eerste stappen zijn al gezet. Zo gebruikt de gemeente zelf uitsluitend hout en papier vanuit duurzame ‘bronnen’. Verder zijn er inmiddels veertig dvd’s van de film An inconvenient Truth van Al Gore aan scholen en wijkverenigingen aangeboden. Dit is nog maar een begin. Het plan is om waar dat maar mogelijk is een link te maken met het Goes Afrika jaar in 2009.

 

De acht Millenniumdoelen

 

 

Fairtrade

 

Goes officiele uitreiking Fairtrade gemeente
Klik hier voor meer informatie!

Goes is Fairtrade Gemeente. Op 26 februari 2009 maakte Jan Pronk, juryvoorzitter van de Fairtrade Gemeente campagne, bekend dat Goes en Groningen als eerste Nederlandse gemeenten de titel Fairtrade Gemeente hebben verdiend.

Op maandag 9 maart overhandigt een jurylid van de Fairtrade Gemeente campagne de titel officieel aan burgemeester Dick van der Zaag van Goes en aan burgemeester Jacq. Wallage van Groningen. Beide gemeenten organiseren in die week allerlei Fairtrade-festiviteiten om het behalen van de titel te viern.

Goes en Groningen hebben in beeld gebracht dat de lokale overheid, bedrijven, organisaties en consumenten bijzonder veel aandacht besteden aan fairtrade. Door producten te (ver)kopen die volgens eerlijke voorwaarden zijn verhandeld, leveren zij een bijdrage aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden.

Juryvoorzitter Jan Pronk is vol lof over Groningen en Goes: ‘De lokale gemeenschap heeft ontzettend hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Er zijn pioniers nodig om zo'n internationaal fairtrade-initiatief van de grond te tillen. De werkgroepen in Groningen en Goes hebben hun nek uitgestoken om van Fairtrade Gemeente een succes te maken in Nederland. Ik hoop dan ook dat veel gemeenten in Nederland dit goede voorbeeld zullen volgen, zodat steeds meer kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden zich via eerlijke handel duurzaam kunnen ontwikkelen.

 

Meer weten? Goes heeft een eigen fairtrade-website!
www.fairtradegemeentegoes.nl

 

left
right