Tribune Ubuntu te klein voor enorme toeloop

Het openluchtspektakel Ubuntu aan en in het Goese Meer is een overweldigend succes geworden. De negen gratis voorstellingen trokken dertienduizend mensen. Steeds stonden rijen voor de poort. Een zo grote toeloop had de organisatie niet verwacht.

"Op de tribune was plaats voor 1100 toeschouwers, maar er stonden er steeds meer voor de poort. We hebben een paar honderd stoelen bijgeplaatst, maar dan nog kon niet iedereen de voorstelling bijwonen. Dat is voor hen een teleurstelling, maar helaas is op een gegeven moment 'vol is vol'", reageert Cock van den Wijngaard van de gemeente Goes en één van de organisatorisch trekkers van het festival, dat het pareltje in de kroon van het Goese Afrikajaar is geworden.

Wethouder Sophie van 't Westeinde is 'apetrots' dat in Goes 'door amateurs een theaterspektakel van hoge kwaliteit is neergezet'. "Het is gewoon subliem dat Goese verenigingen en clubs samen een geweldig stuk op de planken brengen. Daarmee heeft Goes zich van zijn beste kant laten zien. Ik heb persoonlijk ook erg genoten van de vier Afrikanen die meededen. Vooral de zang van Hope Masike (zie rechts) heeft me geraakt."

De wethouder geeft ook regisseur Koen Schyvens een pluim, die in haar ogen een mooi verhaal heeft neergezet, waarin de tradities van Afrika, maar ook de problemen zoals droogte, uitbuiting en oorlogen, aan bod komen. "Ik hoop dat de bezoekers nu met andere ogen naar Afrika kijken."

Regisseur Schyvens is euforisch na afloop. Ten eerste gingen nagenoeg alle buien aan het festivalterrein voorbij. Alleen afgelopen vrijdagavond moest de voorstelling vanwege de regen tien minuten worden stilgelegd. Schyvens vindt het niet alleen mooi dat alle deelnemers (voor en achter de schermen zo'n honderd) een 'enorme saamhorigheid' aan de dag hebben gelegd, maar elkaar ook hebben geïnspireerd'. "Ubuntu was gewoon één groot feest."

left
right