Archief

terug

Tentoonstelling Rituelen van de Dogon in Mali
Vanaf vandaag tot en met 29 augustus is er in de Grote of Maria Magdalena kerk in Goes een tentoonstelling te zien over begrafenisrituelen in de Dogon in Mali. Voor veel Afrikaanse culturen is de sterfdag de mooiste dag van het leven, voor de Dogon geldt dit ook. De Dogon wonen in het zuiden van Mali, dichtbij Burkina Faso. De tentoonstelling zoemt vooral in op de maskerdansen, het meest spectaculaire ritueel van de Dogon cultuur. De voorwerpen en foto's komen uit de privé-collectie van prof. dr. Wouter van Beek, die sinds 1979 antropologisch onderzoek verricht bij de Dogon. Naast deze tentoonstelling zijn er ook nog panelen te zien over begrafenisrituelen in Nederland.

De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Foto-expositie Vivane Sassen in Goes!
Op donderdag 16 juli heeft wethouder Sophie van 't Westeinde de fototentoonstelling Flamboya Viviane Sassen geopend. De tentoonstelling is te zien in galerie van de Berge, Westwal 45. (aan de achterzijde van de Mythe) Viviane Sassen maakte de foto's in onder meer Zambia, Kenia en Tanzania. Met Flamboya verbeeldt zij de herinneringen aan haar kinderjaren in Afrika en stelt zij tegelijkertijd de vooroordelen en beperkingen van de fotografie aan de orde. Niet alleen de composities zijn verrassend, maar ook het spelen met licht en schaduw. Onlangs was de tentoonstelling te zien in Amsterdam en Rotterdam. Na Goes reist de tentoonstelling door naar Parijs en Milaan.
Geopend tot 5 september: woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis

Creatief met Bamboe
Op het festivalterrein zijn verschillende bamboe- bouwwerken te zien. Vrijwilligers zijn druk bezig geweest om deze bouwwerken in elkaar te zetten.
Klik hier voor de foto´s.

 

Afrikadorp op het festivalterrein
Aan het Goese Meer verrijst momenteel een Afrikaans huttendorp dat een belangrijke trekpleister wordt van het Afrikafestival dat vrijdag 10 juli begint, met als hoogtepunt de openluchtvoorstelling Ubuntu die negen keer wordt opgevoerd.
Klik hier voor een filmpje.

Goes kent vele Afrika-experts!
Zo'n vijftienhonderd leerlingen van basisscholen uit de Bevelandse gemeenten hebben dinsdag(30juni) met een eindmanifestatie het GoesAfrika-lesproject afgerond. Gedurende de dag kwamen zo´n 15 basisscholen naar het Sportpunt Zeeland. In de grote hal was een Afrikamarkt waar alle scholen zich presenteerde in tenten. Hier begon ook de ´Reis door Afrika´. Tijdens deze ontdekkingstocht langs alle kramen leren de kinderen meer landen van Afrika kennen. In de andere twee hallen kregen de leerlingen een djembe workshop en was er een verhalenverteller.Klik hier voor een fotoreportage.

Wereldpremière draaiorgelversie Ubuntu
Als voorproefje op het Afrikaspektakel Ubuntu in het tweede en derde weekend van juli vond op dinsdag 30 juli op Grote Markt van Goes de wereldpremière plaats van de draaiorgelbewerking van vijf liedjes van Ubuntu. Het gaat om nieuwe door Albert-John Vervorst voor Ubuntu gecomponeerde muziek, bewerkt door draaiorgelmuziekspecialist Tom Meijer uit Goes, één van de weinige beoefenaars van dit oude metier. Wethouder van cultuur, Sophie van 't Westeinde, overhandigde het orgelboek aan de Jules van Gehlen, de eigenaar van het draaiorgel dat wekelijks de marktdagen van Goes opluistert met zijn draaiorgelklanken. Ook Van Gehlen was zeer te spreken over de orgelvertaling van de liedjes: ‘Anders dan anders, en door als ritmes heel geschikt voor draaiorgel', vond hij. De Afrikaanse muziek is op alle Goese marktdagen te beluisteren. Draait er toevallig andere muziek: voor een kleinigheid wisselt Jules van Gehlen het orgelboek.
Voor het filmpje klik hier! Voor foto´s klik hier!

Zimbabwaans trio komt aan voor Ubuntu
De Zimbabwaanse zangeressen/ muzikanten Hope Masike, Theresa Mteta en Thanda Richardson spelen belangrijke rollen in het openluchtspektakel Ubuntu.
Klik hier voor het filmpje, bron www.pzc.nl
Klik hier voor foto´s van de repetities en opbouw van het festival

Kleurrijk Goes
Kleurrijk Goes, de eerste grote manifestatie van de integratiewerkgroep Variant, heeft zondag zeker 1500 mensen naar de Grote Markt in Goes getrokken. Het was een gezellige dag met muziek, optreden, kraampjes en heerlijk eten uit verschillende landen.
Klik hier voor een filmpje van de opening
Klik hier voor een filmpje van een optreden

Nieuwe kinderburgemeester van Goes
Simone Courtin uit Goes (11) is zaterdag gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Goes en volgt daamee Linda Jasperse op. Vorige week konden Goesenaren op één van de zes kandidaten stemmen. Klik hier voor een filmpje.

Projectpresentatie Holtkampschool
De Holtkamp(basis)school heeft zich maar liefst zes weken op het Afrikalespakket gestort. Het resultaat mag er zijn. Op de open avond op 18 juni waren er honderden kleine er grote werkstukken te zien varierend van trommels tot olifanten en een waterproject.
Lees meer...
Voor foto´s klik hier!

Plak een Goes Afrika Festival-poster op je raam!
De Goes Afrika Festival posters zijn klaar. Wil je thuis ook een poster (60 x 40 cm) ophangen? Of in een buurthuis, winkel, supermarkt of waar dan ook.
Mail dan je naam en je adres naar afrika@goes.nl.
Als je een supergrote poster van 100 x 70 cm kwijt kan, geef dat dan aan in je berichtje.

Vrijwilligers gezocht voor het Ubuntu Festival
Lijkt het je leuk om een groot festival achter de schermen mee te maken? Om backstage een handje te helpen met de catering, om munten te verkopen, om programma's uit te delen, om de bezoekers te geleiden enz?
Meld je dan aan door te mailen naar afrika@goes.nl of bel (0113) 249887.
Het Ubuntu Festival is namelijk op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die op 10, 11, 12 en 17, 18, 19 juli een handje willen helpen. Lijkt het je leuk, maar kan je niet alle dagen? Geen probleem, geef gewoon aan wanneer je beschikbaar bent!

Voorbereiding Ubuntu Festival in volle gang
De voorbereidingen voor het Ubuntu Festival in volle gang. Het festivalterrein in het toekomstig woongebied De Goese Schans (vlak bij het strandje Goese Meer) aan de Houtkade wordt klaar gemaakt voor het festival. De Afrikaanse hutten worden gemaakt, het podium wordt opgebouwd en er komen nog veel meer voorzieningen voor bezoekers en spelers. om ervoor te zorgen dat het grote -gratis toegankelijke - openluchtspektakel van 10 t/m 12 en 17 t/m 19 juli plaats kan gaan vinden.
Klik hier voor meer informatie over het festival.
Klik hier voor foto's van de voorbereidingen
Klik hier voor een filmpje van de opbouw van het podium.

Afrikaanse markt op het Ubuntu Festival
Van 10 tot en met 12 juli en van 17 tot en met 19 juli is er op het festivalterrein van het Ubuntu Festival in Goes (Houtkade) een Afrikaanse markt te vinden met veelkleurige kraampjes met Afrikaanse artikelen, Afrikaanse producten en organisaties die in en met Afrika werken. De Afrikamarkt is open op vrijdag vanaf 18.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis.
Ubuntu is een familiespektakel met zang, dans, toneel, muziek en acrobatiek in de openlucht. Het festival heeft een hoofdpodium in het water waar het theaterstuk Ubuntu negen keer geprogrammeerd staat. Op het festivalterrein is ook een tweede podium met onder meer een Afrikaanse modeshow, een Afrikaanse roofvogelshow, toneel, muziek en zang.

Afrikaans Manhuistuin Concert in Goes
Op zondag 7 juni as. van 12.00 tot 13.00 uur wordt in de Manhuistuin in Goes een Manhuistuin Concert gehouden, dat deze keer geheel in het teken staat van het Goes Afrikajaar. Het concert wordt verzorgd door het fanfareorkest en de slagwerkgroep van Muziekvereniging Euphonia uit Goes. Zij laten verschillende Afrikaanse liedjes en ritmes horen.
De toegang tot het concert is gratis. Bij minder goed weer wordt uitgeweken naar de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.
Kijk voor meer informatie over Muziekvereniging Euphonia op www.euphoniagoes.nl.

Afgelopen zaterdag 30 mei organiseerde Art of Mook de hoedenparade in Goes!
Deze zaterdagmiddag was er in de grote kerk een spectaculaire hoedenshow met inzendingen uit binnen- en buitenland. Aansluitend ging er een stoet door de binnenstad van Goes met alle hoeden onder leiding van een Djembe-groep.
Klik hier voor foto's.

Goes werkt met Afrika groot succes!
"Laten we een film maken over het werk van Bevelandse ontwikkelingshulporganisaties in Afrika." Met dat idee kwam de in Goes wonende Nell Nelissen naar de initiatiefavond voor het Goes Afrikajaar. Gisteren was het zover. Meer...

Website Fairtrade Gemeente Goes on line
Op 15 januari heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij COS Nederland om het predikaat Fairtrade Gemeente te verwerven. Naar verwachting begin februari zal bekendgemaakt worden of Goes aan de criteria voldoet.

Nieuws over Fairtrade Gemeente Goes is te vinden op de nieuwe website www.fairtradegemeentegoes.nl
De website is ook te bereiken via een banner rechts op de homepage van www.goes.nl

 

Afrikaanse filmavond in 't Beest
Op donderdag 5 februari draait er een bijzondere film in 't Beest over het werk van Bevelandse organisaties in Afrika, toepasselijk getiteld Goes werkt met Afrika. De film wordt deze avond drie keer gedraaid, om 19.00, 20.30 uur en om 22.00 uur. De toegang is gratis.

 

Bezoek uit Oeganda
Alice Mundaka, de Oegandese coördinator van het landenprogramma van VNG International, maakt in Goes kennis met een moderne vuilniswagen. Meer..

 

Spetterende Goes Afrika nieuwjaarsreceptie
Ongeveer zevenhonderd mensen kwamen naar de nieuwjaarsreceptie in Theater de Mythe op 1 januari. De nieuwjaarsreceptie werd gecombineerd met de aftrap van het themajaar. meer

left
right