Afrika op school

Basisscholen


Na het Afrika-lesproject heeft Goes er veel Afrika-kenners bij!

Op dinsdag 30 juni kwamen zo´n vijftienhonderd leerlingen van basisscholen uit de Bevelandse gemeenten naar het Sportpunt Zeeland om het Afrika-lesproject af te ronden. De hele dag stond in het teken van Afrika. Alle zelfgemaakte werkstukjes, tekeningen, maskers, hapjes en resultaten van de gemaakte opdrachten uit het lespakket konden bekeken worden. In elke tent stond het resultaat van de school. De kinderen kregen bij binnenkomst een vragenformulier om de `Reis door Afrika´ te starten. De antwoorden op de vragen waren te vinden door langs de tenten gaan. In het midden stond een grote catwalk waarop de drie Zimbabwaanse artiesten, die meegaan doen aan het Ubuntu spektakel, verschillende optredens. Op deze catwalk gaven ook verschillende scholen een fantastische modeshow weg met zelfgemaakt Afrikaanse creaties.

De bovenbouw kinderen konden mee doen aan een djembe-workshop. Voor de onderbouw was er een Afrikaanse verhalen verteller die vertelde over hoe het leven er in Afrika aan toe gaat. Op de gang van de sporthallen stond een ware attractie: drie grote Afrikaanse levende beelden. Deze kregen veel bekijks van alle kinderen die passeerden. Na deze gezellige en leerzame dag heeft Goes er een heleboel Afrika-kenners bij!

Klik hier voor de foto´s van deze dag.

Het Afrika-lespakket is klaar!

Deze week hebben alle deelnemende basisscholen de Afrika-lespakketten opgehaald. Het lespakket is geschikt voor een projectmatige aanpak voor de groepen 1 tot en met 8. Met de deelname aan dit Afrikaproject leren de kinderen veel kanten van een, door de school uitgekozen, Afrikaans land kennen. Het lespakket is in opdracht van de gemeente Goes ontwikkeld door Creative Kids Concepts.

Wethouder Sophie van 't Westeinde bekeek op donderdag 5 maart samen met de leerlingen van de Holtkampschool en 't Noorderlicht in Goes nieuwsgierig wat er in de lespakketten over het Afrika-project zat. De Holtkampschool leert over Ghana, 't Noorderlicht over Marokko. Klik hier voor meer informatie hierover.

Er komt op 30 juni 2009 een grote eindmanifestatie waar alle Goese basisscholen hun resultaten van het Afrikaproject in geuren en kleuren kunnen tonen aan elkaar en aan het publiek. Inmiddels zijn er 20 Goese basisscholen en 11 basisscholen van buiten Goes die deelnemen aan het Afrikaproject. Deze eindmanifestatie zal plaats vinden in het Sportpunt Zeeland en wordt georganiseerd door de gemeente Goes. Zo ontstaat er spelenderwijs een overzichtstentoonstelling over het werelddeel Afrika.

 

Eerste aanvullende activiteiten op lespakket Goes Afrika gestart - Afra I

Het bijzondere aan het lespakket Goes Afrika is dat er aanvullende en verdiepende activiteiten op de lessen beschikbaar zijn via het cultuurmenu. Alle basisscholen uit de Oosterschelde regio kunnen kiezen uit ruim 15 verschillende voorstellingen, die iets extra´s toevoegen aan de lessen. Eén van de activiteiten is een voorstelling van het gezelfschap Het Bedrijfs v/h; Afra I. De eerste voorstellingen zijn deze week van start gegaan in de Stenge in Heinkenszand.

Meer lezen? Meer zien? Klik hier!

 

Voortgezet onderwijs 

AfrikaFilmFestival

In de week van 2 tot en met 10 maart 2009 wordt het Afrikafilmfestival in Goes georganiseerd. Het AfrikaFilmFestival is één van de grote evenementen van het Afrikajaar in 2009. Dit bestaat uit een educatief programma en uit een algemeen programma. Educatie en het bereiken van jongeren speelt een belangrijke rol bij het AfrikaFilmFestival. Met het AfrikaFilmFestival willen we jongeren kennis van en belangstelling voor de Afrikaanse film en het continent Afrika ‘bij brengen'.  

Middelbare scholieren massaal naar AfrikaFilmFestival
Tijdens het AfrikaFilmFestival bezoeken de leerlingen van het Goese Voortgezet Onderwijs massaal Afrikaanse films. Zo'n 5500 leerlingen hebben, verspreid over 6 dagen, een Afrikaanse film gezien in het Merral theater of Filmhuis 't Beest. Het doel is om deze jongeren kennis van en belangstelling voor de Afrikaanse film en het continent Afrika ‘bij te brengen'.
 
De schoolvoorstellingen zijn voor alle klassen van het Voortgezet Onderwijs. Het lesmateriaal dat bij de filmvoorstelling wordt aangeboden, kan worden gebruik vanuit verschillende disciplines of vakken. Dit verschilt per film: Film als Kunst (CKV), Maatschappelijk/Cultureel (Geschiedenis, Maatschappijleer, Aardrijkskunde. De nadruk bij de opdrachten ligt op vergelijking met de eigen belevingswereld en op samen discussiëren. De leerlingen van het Ostrea Lyceum, Pontes Lyceum, ROC, Edudelta en het CIOS hebben een bezoek gebracht aan het AfrikaFilmFestival.
 
 
  

 

left
right